Νίκος_Ψαρόπουλος_Λογότυπο


Νίκος_Ψαρόπουλος_Άρθρα Πεδίον του Άρεως: Μια πονεμένη ιστορία που ακόμα ζητάει δικαίωση...
  :Νίκος Ψαρόπουλος 22 Σεπτεμωρίου 2013

Με δύο βασιλικά διατάγματα (ΦΕΚ 201/1887 και ΦΕΚ 229/1902) του τότε μονάρχη Γεωργίου του Α΄ ξεκαθαρίστηκε το νομικό καθεστώς «476 στρεμμάτων και 800 τ.μ.» που «κηρύσσονται ως δασωτέα» και βρίσκονται εις  «έκτασιν ανήκουσαν τω Δημοσίω γνωστήν υπό το όνομα Πεδίον του Άρεως».

Έκτοτε, υπήρξαν συνεχείς προσπάθειες «εμπλουτισμού» του χώρου με διάφορες δραστηριότητες (Στρατιωτικές σχολές, εγκαταστάσεις άθλησης νεολαίας, θέατρα, καφετέριες, παιδικές χαρές κ.ο.κ.ε.).

Στον αιώνα που μεσολάβησε 200 περίπου στρέμματα δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον στην αρχική έκταση γνωστή σαν «Πεδίον του Άρεως» αφού από τα «476 στρέμματα και 800 τ.μ.» του 1902 ο «οργανωμένος» χώρος περιορίστηκε σε 277 στρέμματα ένα αιώνα αργότερα φυσικά, πλέον κάποια βουνά με δένδρα γύρω από την Σχολή των Ευελπίδων κ.α. Το 1934 αποφασίστηκε ο σχεδιασμός του άλσους του Πεδίου του Άρεως με σκοπό να τιμηθούν οι Ήρωες της Επανάστασης του 1821, γι΄ αυτό και είναι διακοσμημένο με τις μαρμάρινες προτομές των 21 ηρώων κατά μήκος της λεγόμενης οδού Αγωνιστών του 21.

Το έτος 2000, το σύγχρονο Ελληνικό κράτος, μέσω της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς αποφάσισε την ανάπλαση του χώρου αλλά η «Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως» απέρριψε τον σχεδιασμό της ανάπλασης γιατί «θα κοβόταν δένδρα». Μεσολάβησαν μερικά χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων εμφανίστηκαν διάφορα μεγαλεπίβολα σχέδια ανάπλασης του πάρκου - κάθε φορά με τυμπανοκρουσίες και κούφια λόγια γνωστών πολιτικών, χωρίς καμιά υλοποίηση.

Τελικά, τον Μάρτιο του 2008 η τότε αντινομάρχης Αθηνών - Πειραιώς Ντίνα Μπέη ανακοίνωσε την έναρξη του έργου ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως, δαπάνης 9.000.000 Ευρώ με την υπογραφή του Αλέξανδρου Τομπάζη, ενός σημαντικού Έλληνα αρχιτέκτονα. Το πάρκο από τον Απρίλιο του 2008 έκλεισε για το κοινό, υποτίθεται για ένα χρόνο σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό του έργου, με πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, όπως τα μικρά εκκλησάκια του Αγίου Χαραλάμπους και των Τριών Ιεραρχών καθώς και μέρος του κεντρικού άξονα στο άγαλμα του Β. Κωνσταντίνου.

Το ίδιο το έργο στόχευε στην αύξηση του πρασίνου και της λειτουργικότητας του χώρου με την φύτευση 94.000 φυτών και δένδρων, 16.000 τ.μ. γκαζόν και 24.000 μεσογειακού γκαζόν καθώς και με διάφορες παρεμβάσεις όπως η δημιουργία μινωικού λαβύρινθου, ο ροδώνας με όλα τα είδη τριανταφυλλιάς, ο χώρος για skateboard, η υδάτινη διαδρομή, η ανακατασκευή των δύο θεάτρων του πάρκου, η αποκατάσταση των αγαλμάτων που βρίσκονται στο πάρκο, ο επανασχεδιασμός του βασικού άξονα με τον κατάλληλο φωτισμό όλου του χώρου και άλλα πολλά.

Η «έλλειψη ρευστότητας» του εργολάβου οδήγησε τα έργα ανάπλασης σε μεγάλες καθυστερήσεις αφού το έργο παραδόθηκε, και μάλιστα όχι πλήρες με πολλές ελλείψεις, στις 28/12/2010, δηλαδή σε 32 μήνες από την έναρξη του αντί 12 που είχαν συμφωνηθεί.

Πριν από την έναρξη των έργων ανάπλασης του χώρου είχαν ανακοινωθεί «επαφές» μεταξύ της υπερνομαρχίας και του Δήμου Αθηναίων προκειμένου ο Δήμος να αναλάβει το έργο της συντήρησης, κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατόν γιατί υπήρχαν διαφωνίες στην «αξιοποίηση» των ερειπίων του θεάτρου Οικονομίδη (ο Δήμος ήθελε παιδικό σταθμό και η υπερνομαρχία ενοίκια από την εμπορική αξιοποίηση του χώρου).

βρυσες.jpg

Οι κατεστραμμένες βρύσες του πάρκου δεν προσφέρουν πλέον νερό.

 

Τον Δεκέμβριο του 2010, με καθυστέρηση δύο περίπου ετών από την συμφωνημένη ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου ανάπλασης, το Πεδίο του Άρεως, παραδόθηκε στο κοινό.

Η ανάπλαση όμως είχε πολλές ελλείψεις οι οποίες τοποθετήθηκαν στο «υπόλοιπο του έργου» που (υποτίθεται) όφειλε να κάνει ο εργολάβος. Μεταξύ των πολλών ελλείψεων ήταν η τοποθέτηση του κυκλοφορητή νερού, η ενεργοποίηση της γεώτρησης για σωστό πότισμα των δένδρων και των φυτών, η ημιτελής φυτοτεχνική μελέτη που έπρεπε να ολοκληρωθεί, η λειτουργία τουαλετών, η ολοκλήρωση των έργων στον χώρο του κέντρου Οικονομίδη, τα έργα στην είσοδο από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου βρίσκεται το άγαλμα της Αθηνάς, η λειτουργία των δύο περιπτέρων (στην πρώτη πλατεία στην οποία οδηγεί ο κεντρικός δρόμος του πάρκου από την είσοδο του αγάλματος του Κωνσταντίνου και στην πλατεία του σιντριβανιού), ο καθαρισμός και η λειτουργία του κέντρου Green Park κ.α.π.

Συνέχεια Άρθρου>>
 

 

 
νικος_ψαροπουλος_αρθρα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ
 
Νίκος_Ψαρόπουλος_Δήμος_Αθηναίων

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
 

Βρείτε μας στα:
nikos_psaropoulos_twitter
 
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:
Νίκος_Ψαρόπουλος_Δήμος_Αθηναίων Ιστοσελίδα Δήμου Αθηναίων
Γραφτείτε στην λίστα επικοινωνίας μας:
*απαιτείται